BMI berekenen

De BMI (Body Mass Index) is een internationaal gebruikte maat die laat zien of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lengte. De BMI geeft een inschatting van hoe gezond je lichaamsgewicht is. Je kunt de BMI berekenen voor vrouwen, mannen en kinderen vanaf 2 jaar. De BMI is minder geschikt voor als je heel gespierd bent, zwanger bent, borstvoeding geeft of van Aziatische afkomst bent. Je middelomtrek geeft een inschatting van de vetverdeling in je lichaam. Ieder lichaam is anders. Twijfel je of de uitslag wel bij jou past? Of wil je een persoonlijk advies over je gewicht? Ga dan naar je huisarts.

Uw BMI is

Hoe kun je zelf je BMI berekenen?

Je kunt je BMI zelf uitrekenen door je gewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van je lichaamslengte in meters. Als je bijvoorbeeld 65 kilo weegt en je bent 1,70 meter lang, dan bereken je je BMI als volgt:
65 kilo / (1,70 x 1,70 meter) = 22,5.

Wat is een gezond BMI?

Een gezond BMI voor volwassenen ligt tussen de 18,5 en de 25. Dit geldt echter niet voor iedereen. Voor ouderen en kinderen gelden andere grenzen voor ondergewicht, overgewicht en een gezond gewicht. Hieronder zie je per leeftijdsgroep de BMI-grenzen.

Uitslag BMI kinderen 2-18 jaar

De BMI begint vanaf twee jaar en maakt onderscheid tussen jongens en meisjes. De BMI grenswaarden veranderen met de leeftijd mee. Je vindt een overzicht op deze pagina van het voedingscentrum.

Uitslag BMI volwassenen 19-69 jaar

 BMI  grenzen 19-69 jaar Betekent
 Lager dan 18,5Ondergewicht (te laag gewicht)
 18,5 tot 25Gezond gewicht
 25  tot 30Overgewicht
 Hoger dan 30Ernstig overgewicht (obesitas)

Uitslag BMI vanaf 70 jaar

Voor mensen vanaf zeventig jaar zijn er geen officiële afkappunten voor de BMI. In de BMI-meter is uitgegaan van BMI-grenzen voor ondergewicht, gezond gewicht en (ernstig) overgewicht die hoger liggen dan bij de leeftijd van 19-69 jaar. Dit heeft te maken het met het risico op ziekten. Ouderen hebben namelijk pas bij een BMI-score van 28 of hoger een groter risico op ziekten en hebben bij een BMI-score lager dan 22 al een groter risico op ondervoeding. Oftewel, de optimale BMI waarbij het risico op ziekten het laagst is, ligt hoger dan bij 19-69 jarigen.

Uitslag BMI volwassenen vanaf 70 jaar

 BMI  vanaf 70 jaar Betekent
 Lager dan 22Ondergewicht (te laag gewicht)
 22 tot 28Gezond gewicht
 28  tot 30Overgewicht
 Hoger dan 30Ernstig overgewicht (obesitas)

Middelomtrek (buikomvang) is ook belangrijk

Naast het gewicht is het voor je gezondheid erg belangrijk waar het lichaamsvet zit opgeslagen. Vooral vet in en rond de buik is erg nadelig voor je gezondheid.

Hoe meet je jouw middelomtrek? Bekijk gauw de video. Wil je meer uitgebreidere informatie hierover lezen? Kijk dan op de website van het Voedingscentrum.

Heb je overgewicht?

Dan is het verstandig om gewicht te verliezen. Hiermee verklein je het risico op gezondheidsproblemen zoals bijvoorbeeld diabetes type 2. Ik help jou hier heel graag bij!